
 
 
 
 

Q. Can individuals who have Medicare enroll in 
individual market coverage, such as coverage 
offered through Covered California?  
 

A.   No. Consistent with the longstanding 

prohibitions on the sale and issuance of duplicate 
coverage to Medicare beneficiaries (section 1882(d) 
of the Social Security Act), it is illegal to knowingly 
sell or issue an Individual Marketplace Qualified 
Health Plan (or an individual market policy outside 
the Marketplace) to a Medicare beneficiary. This 
prohibition does not apply in the SHOP market, or 
to employer coverage outside of the SHOP market. 

 



Q.  If I have coverage in an Individual 
Marketplace Qualified Health Plan (QHP) and later 
enroll in Medicare, can I keep the Marketplace 
coverage?  

A.   Yes. The prohibition is only on selling or 
issuing duplicative coverage set forth in Section 
1882(d) of the Social Security Act applies to the sale 
or issuance of a (QHP) or other individual market 
coverage to a Medicare beneficiary. It does not 
require an individual who was not a Medicare 
beneficiary when the QHP was purchased to drop 
coverage when he or she becomes a Medicare 
beneficiary.  
Once Medicare Part A coverage begins, however, 
any premium tax credits and reduced cost-sharing 
the individual receives through the Marketplace will 
be discontinued.  
 


